Is coachen kunst of wetenschap? - woensdag 7 februari 2018

Afbeelding invoegen

Bent u een wetenschapper of een kunstenaar

 

Dat was de vraag van de UQ (De Universiteit van Queensland Australie) de onderzoeksgroep voor coaching en sportpsychologie. Ze onderzochten of de wetenschap niet langzaam het voetbal kaapt en de kunst van het coachen minder belangrijk wordt.

 

Een eenvoudig antwoord zou moeten zijn dat de coaching en wetenschap een steeds veranderde combinatie is van beide

 

De wetenschap van coachen

Zonder al te diep in te gaan op het onderwerp is coaching-wetenschap:

Het gebruik maken van methoden, instrumenten en technologieën in een poging om de sportprestaties te verbeteren. Zo zijn video analyses, statistieken, fysieke testen enz. niet meer weg te denken in het hedendaagse (top)voetbal. Maar slaan we daar niet in door?

 

Kunst is het proces van het creëren van iets dat niet bestaat. Dus in grote lijnen is coaching een kunst, maar coaching kan niet zonder het gebruik maken van methodes en instrumenten, dus elke coach maakt op zijn manier gebruik van wetenschap.

 

Moet coaching worden geleid door de wetenschap of moet het meer intuïtief?

Wetenschap moet voor de coach niet het doel zijn, maar de wetenschap niet gebruiken om uw doelen te halen zou erg dom zijn

Afbeelding invoegen
Machines

In feite is de 'wetenschap van de coaching' kennis vergaren hoe we atleten om kunnen vormen tot goed geoliede, optimale prestaties gevende machines .Echter, kun je als coach niet werken met machines die je niet begrijpt.

Het begeleiden van sportieve prestaties, het streven naar cohesie, voorspelling en controle zijn de doelstellingen van elke coach en blijft mensenwerk.

 

Het moet een mix zijn van artistieke coaching en het creatieve gebruik van wetenschap.

 

"Creativiteit is wanneer iemand kijkt naar iets wat iedereen anders heeft bekeken en ziet iets wat niemand anders heeft gezien." Dave Trott (Advertising guru)

 

Mensen zijn verschillend, ze hebben allemaal verschillende ervaringen en een andere opvoeding gehad. Om daar goed mee om te gaan moet je een goede kunstenaar zijn. Maar de realiteit is dat er verschillende (wetenschappelijke) hulpmiddelen zijn waar je als coach gebruik van kunt maken maar er zijn ook verschillende antwoorden. Wanneer je een bepaalde reactie wilt losmaken moet je weten wanneer en welk hulpmiddel je gebruikt!

 

De beste Topcoaches weten meestal op het goede moment het juiste (wetenschappelijk) hulpmiddel te kiezen.


Afbeelding invoegen
Bron: https://www.uq.edu.au/


Terug naar de vorige pagina >