Medisch & Gezondheid

De rubriek Medisch en Gezondheid, mag zeker niet ontbreken op onze site. Maar omdat er al honderden zo niet duizenden goede websites bestaan over deze materie leek het ons niet zinvol om hier nog een extra een pagina over vol te schrijven. Daarom hebben wij voor u honderden links en informatie op een rijtje gezet die u in bovenstaande links kunt vinden. Op deze pagina worden de artikelen vermeld die voor de trainer/coach interessant zijn om te lezen.

Artikelen voor de trainer coach

 
Maandag 23 juli 2018
Je kunt binnen 15 minuten verbranden 
Een potje hardlopen of andere intensieve activiteiten ondernemen in de brandende zon wordt afgeraden; 


Deze week wordt het tropisch warm in Nederland. Vandaag lopen de temperaturen al op tot 24 en 29 graden, maar morgen en woensdag en donderdag wordt het pas echt warm. Het kwik stijgt dan op sommige plaatsen tot wel 33 graden. Lekker natuurlijk, maar niet geheel zonder risico. Vanwege de hoge temperaturen wordt het afgeraden om je tussen twaalf en vier uur ‘s middags in de zon te begevenDit meldt weerman Maurice Middendorp op de website van RTL Nieuws. "De zonkracht staat morgen op 7, dit betekent dat je binnen een kwartier kunt verbranden.” Het wordt dan ook aangeraden om je goed in 
te smeren en meer water te drinken dan normaal. Af en toe de schaduw opzoeken is ook zeker een aanbeveling.

Een potje hardlopen of andere intensieve activiteiten ondernemen in de brandende zon wordt afgeraden;flauwvallen en duizelingen zouden dan het gevolg kunnen zijn.


Bron: RTL Nieuws | 
 
Zaterdag 23 juni 2018
Kinderen blessure preventie: W-up om ACL blessures te voorkomen

Blessures zijn een onderdeel van sport. Dus het past alleen dat als je traint voor voetbal, je ook moet trainen om blessures te voorkomen. Letselpreventie voor kinderen is bijzonder kritisch, aangezien meer dan 1,5 miljoen kinderen elk jaar hun knieën en enkels verwonden. ACL Blessures bij kinderen nemen vooral toe, met een toename van 400% in het afgelopen decennium.

 
Vrijdag 08 juni 2018
De KNVB start onderzoek naar koppen bij de jeugd
 
Het koppen van de bal krijgt de laatste tijd steeds meer aandacht. Dat blijkt onder meer uit de uitzending van Nieuwsuur van donderdag 7 juni. Volgens sommige berichten is koppen schadelijk en zou het verboden moeten worden. De KNVB start daarom een onderzoek naar de impact van koppen in het jeugdvoetbal. 

Koppen verbieden of niet?

Afbeelding invoegen
In andere landen nemen ze het zekere voor het onzekere. In België is bij jeugdwedstrijden de ingooi afgeschaft omdat die meestal worden opgevangen met een kopbal. In Amerika is het zelfs nog een tikkeltje extremer. Daar is koppen voor jeugdspelers ten strengste verboden. De vraag is of we in Nederland ook zo'n regel moeten toepassen bij jeugdwedstrijden?

Meer lezen: Klik hier
 
Zondag 18 februari 2018 
Voeding = De onzichtbare training
 

De huidige tendens in het voetbal is er één van steeds vroeger zo optimaal mogelijk presteren. De inspanningen die geleverd moeten worden

vergen dan ook steeds vroeger steeds meer van het lichaam van de jonge sporter. Het zal duidelijk zijn dat goede, uitgebalanceerde voeding van bijzonder groot belang is, juist voor het groeiende lichaam dat aan deze inspanningen wordt blootgesteld. Het grote belang van goede voeding voor topsporters is geen nieuw onderwerp. Hierover is al erg veel gezegd en geschreven. In onderstaande pdf brochures (voedingsgidsen) uit de top van het Nederlands en Belgisch voetbal, wordt nogmaals uiteengezet hoe goede voeding een rol moet gaan spelen bij hetbedrijven van (top)sport en voetbal in het algemeen.
Afbeelding invoegen


Lees: Voeding PSV - Voeding Ajax Voeding Club Brugge

Maandag 05 maart 2018
Voetbalwereld in rouw: Weer jonge voetballer (31) overleden
 
In heel de voetbalwereld is bedroefd gereageerd op het plotselinge overlijden van Florentina-aanvoerder Davide Astori.De Italiaanse verdediger overleed afgelopen zondag op 31 jarige leeftijd in zijn slaap. Hoewel men in eerste instantie dacht aan hartfalen is op dit moment de exacte doodsoorzaak nog onbekend.
Astori is voetballer nummer 11 die tijdens zijn carrière overlijdt. lees hieronder:

Astori overleden: 10 andere voetballers die tijdens hun carrière stierven  sportnieuws.nl

Het merendeel van de acute doden tijdens sport wordt veroorzaakt door nog niet ontdekte hartafwijkingen, veelal aangeboren. Tegenwoordig zijn er wel vragenlijsten samengesteld waarmee sporters kunnen controleren of zij een verhoogd risico lopen. Daarnaast kunnen trainers zich bekwamen in het reanimeren, ook met behulp van een AED en zij kunnen klachten signaleren en op waarde schatten. Een onderzoek over het relatief grote aantal hartstilstanden onder (amateur)voetballers uitgevoerd aan de Universiteit Maastricht in 2007 is daarin zeer interessant: ‘Elk jaar 25 hartdoden op voetbalveld. Relatief veel fatale hartstilstanden onder (amateur)voetballers’  


 
Wil je meer weten bezoek dan:: Hartfalen in de sport van Procardio.nl 
 
 
  Dinsdag 05 februari 2018
  Trainen in de kou
   
  Je ligt op een doordeweekse winteravond lekker lui op de bank te zappen, het is koud buiten en de warmte binnen zorgt dat je wat bent ingedompeld. Maar ineens schiet je verschrikt wakker. Op je beeldscherm verschijnt een hevig opgewonden, veel kabaal makende en stotterende Wennenmars. Naast wennemars zit ene Hulzenbosch die luid roept "Miskien Giet It Oan", Dan weet je als speler en trainer dat de competitie even op zijn gat ligt!
  Afbeelding invoegen
  Dit is een zeer nare periode voor trainer en speler, zeker als je als club geen alternatief hebt om van een sporthal gebruik te maken.
   
  Lees ons artikel: met informatie over trainen in de kou, de velden gevoelstemperaturen en veel meer.
    

 


03-04-2016 eetproblemeninsport.be

Eetproblemen in de sport

Soms zijn (top)sporters zo intens bezig met trainen, sporten, winnen, lichaamsvormen, gewicht, eten of niet-eten dat dit hun leven volledig bepaalt. Twijfel over het lichaam of het gewicht, gecombineerd met weinig eten of soms de controle verliezen over wat of hoeveel er wordt gegeten, kan leiden tot een eetprobleem. Of in zeer ernstige gevallen tot een eetstoornis.

Een eetprobleem herkennen is niet gemakkelijk. Er bestaan bovendien veel misverstanden. Het is bijvoorbeeld belangrijk te weten dat iemand met een eetstoornis niet altijd extreem mager is! Daardoor is het soms moeilijk om op te merken of iemand al dan niet met een eetstoornis kampt. 

De website: Eetproblemeninsport.be wordt mogelijk gemaakt door Bloso Afdeling Topsport en kadert binnen het project ‘Eetstoornissen in de Topsport’. Dit project is een samenwerking tussen Bloso Afdeling Topsport, Eetexpert vzw en het Bloso Expertenplatform Sportpsychologie. Bron: beterballen.nl. Gepubliceerd 11-12 2014
Vlak voor een wedstrijd: Drink koffie!


Nog effe een bakkie doen voor de wedstrijd. Gewoon omdat het nog vroeg is. Maar het is ook heel goed voor je uithoudingsvermogen.

Lees artikel

Bron: medischcontact.nl Gepubliceerd:01-07-2014 door Sophie Broersen

Is België beter? Vlaamse specialisten 'trekken soms net iets meer uit de kast' 

Tienduizenden Nederlanders zoeken jaarlijks hun heil in de Belgische gezondheidszorg. Kunnen we nog wat leren van onze zuiderburen?


Jaarlijks laten grote aantallen Nederlanders zich over de grens behandelen. Het populairste land is België, om verschillende redenen.
Het ligt nu eenmaal dichtbij, en veel Nederlanders in de zuidelijke grensstreek zijn al georiënteerd op Vlaanderen. Maar er speelt ook iets anders, iets wat rondzingt onder veel Nederlandse patiënten: die Belgische dokters zijn aardiger, doen meer voor de patiënt, nemen de tijd en gaan verder. Kortom: het idee bestaat dat de Belgische zorg beter is dan die in Nederland.

Lees artikel

Bron: feyenoordmedia.nl
Voeding voor voetballers

Behalve talent training en rust, mentale kracht en materiaal speelt voeding ook een belangrijke rol bij het leveren van een topprestatie. Gezond eten en drinken is belangrijk om een topvoetballer te worden. Maar waarom is voeding dan belangrijk voor een voetballer? Wat is gezonde voeding eigenlijk? En wat heeft je lichaam nodig bij een training of wedstrijd? 
Na het lezen van dit boekje weet je het!


 


                                                         
-------------------------------------------------------------