Homepage Training algemeen Bron: sport.nl Gepubliceerd: 15-12 2015
Slaap en licht beïnvloeden je sportprestaties

Lopen je trainingen niet zo lekker als je wilt? Neem je slaapritme dan eens kritisch onder de loep en laat je smartphone en

tablet 's avonds uit in plaats van ze in bed nog van je nachtkastje te pakken. Goed slapen en verstandig omgaan met licht hebben namelijk een positieve uitwerking op je sportprestaties...

Lees het volledige artikel

Bron: ensie.nl
Wat is synergistisch trainen?

Defenitie: Het trainen van synergisten in 1 training. Synergisten zijn spieren die samenwerking in een beweging.
Voorbeeld: Borst/Triceps of Rug/Biceps.
Synergistisch trainen is een term die veelal wordt gebruikt in de fitnesswereld en houdt in dat men oefeningen doet waarbij gehele spiergroepen worden getraind. Bij synergistisch trainen wordt rekening gehouden met de tegengestelde krachten die sommige spieren uitoefenen.

In het menselijk lichaam zitten enorm veel spieren, ieder met een eigen functie. Sommige van deze spieren werken als het ware samen, waardoor men bepaalde bewegingen kan maken. Een voorbeeld zijn de arm spieren. Wanneer men zijn of haar hand naar de schouder beweegt, werken de triceps en de biceps als het ware samen, waarbij de ene spier zich spant en de andere spier als het ware hierin meewerkt. Bij sommige fitness oefeningen worden deze beide spieren simultaan getraind. Oefeningen die in het teken staan om beide spieren te trainen, kunnen dan ook worden gezien als onderdeel van synergistisch trainen. In het Engels noemt men deze vorm van trainen ook wel ‘compound exercises’.

Over het algemeen worden oefeningen die vallen onder synergistisch trainen beschouwd als de kern van fitness. Hoewel synergistische oefeningen zich richten op meerdere spieren tegelijkertijd, zijn er altijd spiervezels die niet worden gebruikt. Het is daarom, ook bij synergistisch trainen, belangrijk om zo veel als kan te variëren in de oefeningen die men doet.

Gerelateerde pagina's