Tactiek & Strategie 

Wat is tactiek en strategie?

"Strategie zonder tactiek is de langzaamste route naar de overwinning. Tactiek zonder strategie is het lawaai voor de nederlaag" (Sun Tzu: Chinees generaal rond 500 jaar voor christus)

Tussen strategie en tactiek kan een groot verschil zitten. Het makkelijkst is het uit te leggen met schaken. Stel: je offert een pion om 1 a 2 slagen later de koningin te kunnen slaan. Een offer (tactiek) die je helpt met je tegenstander te verzwakken (strategie). Regeren is vooruitzien denk bij strategie dus aan schaken. Hoeveel zetten kun jij vooruit denken?

Tactiek = hoe je iets gaat doen
Strategie = hoe je tactiek toepast en uitvoert

Strategie = het opsporen van de zwaktes van de tegenstander
Tactiek = het slim gebruiken van de middelen om je doel te bereiken

"Elke veldslag is gewonnen voordat er wordt gevochten" (Sun Tzu)

Tactiek en strategie in sport

In de sport duidt 'tactiek'op een samenhangende serie technische manoeuvres om een bepaald doel te bereiken.
Billy jean KIng (1943) en zesvoudig Wimbledon winnares ) adviseerde na haar loopbaan in een interview: "Dames, een tip voor jullie. Als je speelt tegen een meid met grote tieten, laat haar naar het net komen en backhand volleys slaan. Dat is de lastigste slag als ze goed voorzien zijn". Zo hield King haar tactische keuze lang genoeg vol om er een strategie van te maken. Uit dit citaat blijkt al dat tot de tactiek ook kan behoren: gebruikmaken van omstandigheden die niet direct met de sport te maken hebben. Daarvan zijn legio voorbeelden. Zo kan men met het aanvragen van een Time Out de tegenstander uit zijn ritme halen en bij laagstaande zon kan men hem tegen de zon in laten kijken.

Bron: wikipedia
Tactiek en strategie in voetbal

Strategen kijken naar de toekomst en tactici kijken naar het heden. Of beter: Strategen kijken naar de toekomst en dan naar het nu. Tactici kijken naar het heden en dan naar de toekomst.

Simpel voorbeeld van Louis van Gaal:
Strategisch:
Strategisch zegt van gaal dat hij wil winnen (toekomst)
Hij bekijkt de tegenstander en bepaalt dat hij 1-4-2-4 moet spelen. Daarbij kan er veel druk worden gezet op de (zwakke) vier verdedigers van de tegenstander. Één van de 2 spitsen zal een pure afmaker moeten zijn en de andere spits moet een bewegelijke spits zijn. Omdat de tegenstander gevaarlijke aanvallers heeft blijft onze verdediging in tact en spelen met 4 verdedigers op rij. De twee middenvelders moeten over een groot uithoudingsvermogen beschikken.
Tactisch:
Welke spelers zijn beschikbaar die de daarbij horende tactiek uit kunnen voeren.
Tactisch kiest hij voor voetballers A en B (omdat ze een groot uithoudingsvermogen hebben)
Hij kiest de spitsen C en D, waarbij D, constant één van de twee centrumverdedigers probeert weg te lokken.
De twee vleugelverdedigers moeten over een groot incasseringsvermogen beschikken omdat hun directe tegenstanders nogal wat tikken uit kunnen delen. etceteraetcetera.....
Gebruikte bron: https://renevanmaarsseveen.nl/5256/strategie-en-tactiekGebruik maken van de omstandigheden
De simpele dingen extreem goed uitvoeren


Wanneer het woord tactiek valt tussen spelers, volgt er meestal een discussie die uiteen kan lopen van het maken van de opstelling tot aan de gekozen looplijnen van individuele spelers. Iedereen  heeft wel een mening over bepaalde wedstrijdsituaties, die nagenoeg altijd gebaseerd zijn op persoonlijke ervaring. "We deden het altijd zo, dus dan doen we het nu ook maar zo.”, is dan de conclusie. Maar als zijn medespelers andere ervaringen hebben, krijgen ze al snel moeite met het anticiperen van elkaars acties. 
Hier zien we veel acties de mist in gaan: miscommunicatie in de basis en het niet van elkaar begrijpen of herkennen hoe er in simpele, basale situaties gereageerd wordt. Lees verder onderstaande artikelen.

Op de goede korfbalwebsite teambespreking.nl vindt je uitstekende inhoudelijke artikelen over tactiek. 'Korfbal!!'...zul je denken wat moet ik daar mee? Maar als je het woordje korfbal leest als voetbal zul je al gauw merken dat het zeer nuttige artikelen zijn...ook voor de voetbalcoach!

Lees de artikelen door op onderstaande banners te klikken.


Aanleren van tactiek (Rob Wuijster)

Concentreer je bij het aanleren van tactiek eerst op de grote zaken. Vooral tijdens het aanleren van tactiek is Rob Wuijster er voorstander van om eerst aandacht aan het grote geheel te besteden. Als het grote geheel beheerst wordt, schenk dan pas aandacht aan details
Lees artikel

 Rob Wuijster is trainer van trainers en coaches in teamsporten