Woensdag 04 juli 2018 Bron: http://timpalmerfootball.com
Zonevoetbal: Positiespel en zoneregels van Pep Guardiola
 
Afbeelding invoegen
Het genie en de schittering van Pep Guardiola's Manchester City is uitgebreid besproken. Hun succes zou mogelijk een historische verschuiving in de tactiek van de Premier League kunnen vertegenwoordigen. In de eenvoudigste bewoordingen is het positioneel spel van Guardiola gebaseerd op specifieke veldmarkeringen met basisprincipes en zoneregels, waarbij het primaire resultaat een effectief balbezit is om de oppositie effectief te penetreren om in het strafschopgebied te komen met gecontroleerd balbezit.
 
Lees hier
 
Dinsdag 29 mei 2018
De verschillen tussen zone/man verdediging en gemixte zoneverdediging

Hei is niet ongebruikelijk om het gezegde te horen dat 'Zone verdediging niet werkt'. Maar wat negeren deze experts vaak... Het is niet zo dat zoneverdediging – mandekking of een mix hiervan tot resultaten leidt, het mooie van voetbal is dat elke verdediging wel ergens een lek vertoont en nooit waterdicht is

Afbeelding invoegen 

 

 
Zonevoetbal in België Deel 1: Zonevoetbal als opleidingsfilosofie
 
Zonevoetbal is een onderdeel van het voetbalspel dat steeds meer aandacht krijgt op vrijwel alle niveaus. In Nederland spreekt men eigenlijk alleen bij balbezit tegenstander van zonevoetebal. Internationaal gezien kan zowel bij balbezit als bij balbezit tegenstander zonevoetbal gespeeld worden. Steeds meer teams in het internationale voetbal passen de principes van zonevoetbal toe. Deze spelopvatting kent heel specifieke verdedigende, opbouwende en aanvallende principes. Maar waarom is het zonevoetbal in Nederland altijd een ondergewaardeerd aspect gebleven? In België is het zonevoetbal al vele jaren geïntegreerd en gebruiken ze het zonevoetbal als opleidingsfilosofie in hun jeugdopleidingen
Afbeelding invoegen
Zonevoetbal als opleidingsfilosofie

Zonevoetbal in België Deel 2: Het zonevoetbal vertalen naar de jongste jeugd

Zonevoetbal in België Deel 3: Opleidingsfilosofie 2

Zonevoetbal in België Deel 4 Zonedekking versus mandekking bij corners

https://www.voetbaltrainer.nl/2017/02/16/acht-voordelen-verdedigen-zone/
Acht voordelen van verdedigen in de zone
Afbeelding invoegen

Het is opvallend dat buitenlandse teams veel vaker voor zoneverdediging kiezen dan teams in Nederland. In eigen land zijn we vooral bekend met mandekking en is niet voor iedereen duidelijk hoe zoneverdediging gespeeld dient te worden en wat de grootste voordelen ervan zijn. Zo kent het hanteren van zoneverdediging een aantal grote voordelen die binnen mandekking niet of in mindere mate aanwezig zijn.

 
Lees hier het hele artikel
 
Trainersmagazine
 
 

www.voetbaltrainer.nl 08-12-2017
Heimir Hallgrimsson: Basisprincipes voor het verdedigen in de zone
 
Wat zijn de belangrijkste basisprincipes van het verdedigen in de zone?

 
Bron: voetbalanalyse.nl
Zoneverdediging bij centrale verdedigers 
 

 
 2014 voetbalanalyses.nl 
 De zonedekking van PSV bij corners
 
 Het is een nieuwe manier van dekken tijdens corners of vrije trappen van tegenstanders: zonedekking. Dat betekent niet iedereen een vaste   tegenstander maar een zone waar een speler verantwoordelijk voor is.
 
Lees het hele artikel