De Coerver Methode

Korte definitie

Het eigen maken van talloze functionele bewegingen en oefeningen door middel van individuele en specifieke techniektrainingen.
Om te kunnen voetballen moet je zoveel mogelijk controleren, domineren en over de tegenstander heen gaan en je moet je kunnen handhaven aan de bal in alle situaties om een complete voetballer te worden. (Wiel Coerver)

Zoals al eerder vermeld geloofde Coerver stellig om door middel van van individuele en specifieke techniektrainingen spelers beter te maken. 
"Als een kind kan leren schrijven moet het toch ook kunnen leren voetballen" was zijn overtuiging.

Wiel Coerver had met zijn methode vier doelen die voor iedere speler van belang zijn:
1. Dynamische balvaardigheid verbeteren.
2. Eén tegen één situaties leren te winnen.
3. Individueel en met je team de tegenstander passeren.
4. Zoveel mogelijk kansen creëren.

Stapsgewijs worden de volgende technieken verbeterd: 
 • Baas worden over de bal
 • Snel voetenwerk (souplesse)
 • Basistechniek (functioneel) / tweebenigheid
 • Dribbelen en drijven (start en sprintsnelheid) accelereren 
 • Passen en trappen + aanname
 • Kappen en draaien, controleren en domineren
 • Koppen
 • Passeerbewegingen
 • Partij en wedstrijdvormen
 • Afwerken op doel

Verkeerd begrepen

Sinds jaar en dag wordt de visie die ontwikkeld is door Wiel Coerver verkeerd begrepen en geïnterpreteerd. Vaak wordt het afgedaan als wat kappen en draaien, soms als het aanleren van trucjes. Maar ook onder aanhangers van Coerver zijn er trainers die moeite hebben het hele plaatje te zien en zien de ideeën uit Zeist onterecht als als verkeerd. Wiel Coerver heeft zichzelf vaak afgezet tegen de beleidsmakers in Zeist, vooral omdat hij niet de erkenning kreeg die hij verdiende. Wiel Coerver was de eerste in Nederland die een complete opleidingsvisie introduceerde en die deze jarenlang is blijven doorontwikkelen. Zijn eerste boek, ‘leerplan voor de ideale voetballer’, geschreven door Johan Derksen, is uitgebracht in 1983. Deze visie is een compleet opleidingsplan, waar ook positiespel een belangrijke rol in speelt. Dit aspect wordt vaak onterecht als ontbrekend aangeduid binnen zijn visie. 

Uitleg Rick Plum

Rick Plum (huidig assistent trainer bij Roda JC) werkte op 8 jarige leeftijd veel met Wiel Coerver samen. Dit voor de opname van de video 'Score'. In een uitzending van Roda JC (na het overlijden van Wiel) en legt Rick uit dat de Coerver methode zeer belangrijk is maar dat er meer aspecten bij komen kijken. 
Rick zegt:, "  Je moet de bal meester zijn maar je moet natuurlijk ook het inzicht hebben, dat koppel je aan de techniek. Als je het inzicht niet hebt dan kun je nog zo'n mooie techniek hebben maar dan kun je niet (op het juiste moment) je tegenstander passeren of net niet die steekbal geven. Er komt meer bij kijken De methode is een onderdeel van het voetbal en een zeer belangrijk onderdeel van het voetbal maar niet het allerbelangrijkste. Kijk als je geen goede mentaliteit hebt, als je geen goede instelling hebt, als je niet het inzicht hebt of als je fysiek niet goed in elkaar zit dan kun je wel die bal beheersen maar dan kom je op andere gebieden in de problemen" Voordelen 

De vele voordelen die uit de Wiel Coerver-methode kunnen gehaald worden, willen we met de volgende vijf aandachtspunten onderstrepen:
 1. Wie sterk is aan de bal, kan ook de mogelijkheden van zijn medespelers gemakkelijk overzien. Een speler met veel tactisch inzicht is uiteraard machteloos, als hij het technisch niet kan uitvoeren. Hoe meer technieken een speler verwerft, hoe meer mogelijkheden hij heeft, om het meeste resultaat uit een wedstrijdsituatie te halen waarbij hij betrokken is.
 2. Tijdens balvaardigheidsoefeningen schommelt de polsslag meestal rond de 120 slagen per minuut, waardoor onbewust zonder rondjes te lopen, een prima basisconditie wordt verworven. Later kan men de oefeningen op snelheid en met tegenstanders zo vaak herhalen, dat men er spelenderwijs een aan het echte voetbal aangepaste conditie mee verwerft.
 3. De hoeveelheid van de bewegingen staat er garant voor dat men elk onderdeel, zoals richtingveranderingen, draaiingen en wendingen met de bal, het afschermen en vrijspelen van de bal, het dribbelen, drijven, tegenstanders de verkeerde kant op sturen en over hen heengaan, gevarieerd en doelgericht kan oefenen, waarbij de spelers zelf ontdekken met welke bewegingen ze het meeste succes hebben in een bepaalde situatie en ze constant kunnen gebruiken.
 4. Bij het oefenen van balvaardigheid en bal perfectie wordt de jeugd geen moment beziggehouden met onrealistische oefeningen, iedere beweging heeft een duidelijk en gericht doel, mede door het succes wordt de interesse (vooral in het zelfstandig oefenen) gestimuleerd.
 5. Wie sterk is aan de bal, heeft zelfvertrouwen, eist hem op, past zich niet aan, maar wil zelf bepalen wat er met de bal gebeurt. Ze staan nu als het ware reeds te popelen om met de bal aan de voet de baas te spelen over hun tegenstander
Zijn levenswerk leeft voort


Rene Meulensteen: Erfopvolger Coerver.
René Meulensteen heeft jarenlang met Wiel Coerver samengewerkt en is zijn erfopvolger.
Hij heeft vanuit het analyseren van voetbalwedstrijden en trainingen een vervolg gestalte gegeven aan de Coerver Methode. Hier in kun je duidelijk zien hoe belangrijk het is dat je spelers in je team hebt die bij balbezit het vermogen hebben om de 1 tegen 1 situatie te domineren. Spelers die daardoor het verschil kunnen maken.

In zijn theoretische visie laat hij middels een combinatie van de Coerver-visie en zijn eigen analyse zien hoe hij tot zijn inzichten is gekomen. Zelfs heden ten dagen blijkt dat er in de praktijk nog steeds te weinig aandacht aan dit belangrijke onderdeel wordt geschonken. In de praktijktrainingen gaat René Meulensteen dieper in op verschillende 1 tegen 1 situaties en geeft hij inzicht in de diverse bewegingen, trainingsvormen, spelvormen en partijvormen van 1 tegen 1- tot de uiteindelijke - 11 tegen 11 situatie.

zie: visie Meulensteen

Het was een fenomeen!

Heel de voetbalwereld is het er over eens: Wiel Coerver was een fenomeen. Hij ontwikkelde betere, effectievere aanvallende spelers en creëerde een volledig nieuwe en unieke voetbalopleiding met honderden individuele en groepsoefeningen. Zijn boeken zijn intussen in meer dan achttien talen verschenen, zijn videobanden en Dvd’s veroverden de wereld en zijn voormalige assistenten werken allemaal bij top clubs. In alle werelddelen werken trainers al meer dan 25 jaar enthousiast en met veel succes volgens de "Coerver Methode”.

De kroon op zijn werk

Vanwege zijn slechte gezondheid was Coerver de laatste jaren van zijn leven veel in warme oorden te vinden. Zo bezocht hij vaak zijn geliefde Indonesië. Vanaf 2006 tot 2010 heeft Wiel Coerver zich dagelijks ingezet om nieuwe, revolutionaire oefeningen te ontwerpen die alle voorgaande ruim zouden overtreffen en de kroon op zijn werk zetten.

In 2008 was Wiel voor een maand in zijn Indonesië, waar hij een pleegzoon had en ook enkele weeskinderen onderhield. Hij had nog graag een nieuwe Video willen maken met zijn Indonesische spelertjes, maar helaas is het daar niet meer van gekomen.

Hij presteerde het om in een maand tijd wel duizend nieuwe trainingstechnieken op papier te zetten. Een Indonesische vriend van Wiel zei:,  "Elke keer, ik herhaal elk moment dacht Wiel na over nieuwe oefeningen" 

"Als hij weer diep in gedachte was dan zeiden we tegen elkaar":

"Wiel is in gesprek met de bal"

Met deze nieuwe, unieke trainingsvormen wilde hij zijn carrière afsluiten en zijn dankbaarheid ten opzichte van de jeugd gestalte geven.
René Meulensteen heeft zijn visie nog meer kracht bijgezet middels meerdere opleidingsmodellen zodat zijn levenswerk voort leeft.