1984: De rechten verkocht

Het ontstaan van Coerver Coaching
In 1984 verkocht Coerver de rechten van de door hemzelf ontwikkelde oefenstof aan Charly Cooke, een voormalig Schots international, en diens kompaan Alfred Gallustian, die zo (mede via hun bedrijf SML LTD) de wereldrechten van 'Coerver Coaching' op hun naam kregen.


'Voor niet al te veel geld', vermoedt Coerver's enige zoon Ben, die zich ver hield van de zaken, omdat vader niet hield van bemoeienis. 'Ze gingen zijn leer wereldwijd verspreiden. Ze hebben patent op zijn naam.'

Wat is Coerver Coaching:
  1. Volgens Alfred Galustan is Coerver Coaching een voetbaltraining onderwijssysteem wat geïnspireerd is op de filosofie van Wiel Coerver. Het systeem is blijven evolueren sinds zij het in bezit kregen in 1984.
  2. Een wereldwijd voetbal onderwijs bedrijf, dat Charlie en ik begonnen zijn in de Verenigde Staten in 1984, met één voetbalkamp. Vandaag de dag hebben we Coerver Coaching activiteiten in 35 landen.Coerver® Coaching Nederland
0

Andre Wasiman
Coerver Coaching, van de patenthouders Cooke en Gallustian, dat zich profileert met de slogan 'The World's No1 soccerskills Teaching Methode', ontbrak tot 2013 in Nederland. Maar in april 2013 presenteert (als hommage aan de meester van de techniektraining) de oud-prof André Wasiman in de Kuip de Nederlandse tak van Coerver Coaching.
Andre Wasiman en zijn compagnons Stuart Brown en Arlindo Morais hebben de Nederlandse licentie verkregen van Galustian en Cooke. Wasiman: 'We proberen Coerver heel breed aan de man te brengen, maar alles in de geest van Wiel. Ere wie ere toekomt. We handelen uit respect voor Wiel. Hij zou toch ook hebben gewild dat zijn werk wordt voortgezet in Nederland?' Wasiman voetbalschool draagt de naam: Globaltechniques.
Bezoek onderstaande websites.

De erfenis van Wiel

Het is best vreemd: Coerver Coaching bestond al in ongeveer 30 landen, waaronder Japan, Australië en de Verenigde Staten, maar pas in 2013 volgt het land van de in 2011 overleden naamgever Wiel Coerver zelf: Nederland.

Volgens afspraak bleef Nederland vooralsnog een blinde vlek op de landkaart van Coerver Coaching, om eventuele andere plannen voor Nederland niet te dwarsbomen. Na zijn vaders dood boog zoon Ben zich over de erfenis. Hij speelde onder meer met de gedachte de laatste serie dvd's van zijn vader, een volledig, lang uitgesponnen trainingsprogramma, tot handzaam formaat terug te brengen voor de Nederlandse markt.

Coervers zoon 'Ben Coerver' was verontwaardigd over de start van Coerver Coaching in Nederland 'Ik ben verbaasd', reageert hij. 'Ik wist niet dat Coerver Coaching echt ging beginnen in Nederland. Ik dacht dat we nog in onderhandeling waren. Waarschijnlijk zijn ze niet op de hoogte van de situatie of eenzijdig geïnformeerd.' Andre Wasiman betreurt de verontwaardiging van Coervers zoon, maar wij wisten echt van niets. 
En Wasiman wist ook inderdaad van niets, Alfred Galustian en Charlie Cooke hadden in de onderhandelingen met geen woord gesproken over enige plannen van Coervers zoon in Nederland.

'Ik noem het identiteitsroof', aldus Ben Coerver, die zinspeelt op juridische stappen. 'Voor mijn vader stond persoonlijkheidsontwikkeling voorop, om via het voetbal een beter mens te worden.' 'Ik wil dichter bij de ideeën van mijn vader blijven', aldus Ben Coerver. Zo richt Coerver Coaching zich ook op de recreant, terwijl de leraar zelf het hoogste nastreefde. Ook werkt Coerver Coaching met een ontwikkelingspiramide waarin de naamgever niets zag.

Ben Coerver wil met Wiel Coervers beste vrienden, de ideeën van de trainer op een voor iedereen begrijpelijke manier uitleggen, gebruikmakend van de boeken en beelden die zijn gemaakt. Hij ziet wildgroei, allemaal onder de merknaam Coerver. 'Ik vraag me af: zijn we wel honderd procent met mijn vader bezig? Het is niet helemaal duidelijk wat zijn erfenis is.'

Joep Haan, (een specialist in de uitvoering en lesgever van de Coerver Methode) op zijn facebookpagina: " Niemand op de wereld heeft zo, n positieve invloed op de karakterontwikkeling van de jeugd dan de voetbaltrainer die de oefenstof van Wiel Coerver op de voetballende jeugd kan overbrengen". Vriend Joep Haan kreeg kort van Coervers dood nog 4000 handgeschreven oefeningen van de trainer. 'En ik beheerste ze allemaal.' zie ook: Memoriam

Conclusie:
De redactie van 't trainershoekske wil geen oordeel vellen over het wel en wee van de erfenis van Wiel Coerver. Andre Wasiman heeft zeker goede bedoelingen met zijn voetbalschool en zal de naam 'Wiel Coerver' met respect vertegenwoordigen. Voor ons als trainers zou het prachtig zijn als Coervers zoon Ben er in zou slagen de vele duizenden oefenvormen die Coerver nagelaten heeft op de Nederlandse markt zou kunnen brengen. (Wordt vervolgd)

Gebruikte Bron: http://www.volkskrant.nl/archief/coerver-coaching-in-nederland-ingevoerd~a3434403/
Anno 2017 is Coerver Coaching in 35 landen vertegenwoordigd.Zie hieronder enkele links.